fbpx

SkorstensEntreprenörer

Vilken bastusten ska man välja? Bästa bastustenen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Bästa bastustenarna

Bastustenar är en viktig komponent i ett bastuaggregat eftersom de sprider värme och fukt ut i bastun. Det är viktigt att välja rätt sorts bastustenar för att säkerställa att de klarar av höga temperaturer och snabba temperaturförändringar. Det är också viktigt att de kan skapa fukt i bastun. Olika typer av bastustenar kan ha olika egenskaper och det är därför viktigt att välja rätt sorts stenar för att få ut det mesta av ditt bastuaggregat.

För att hjälpa dig att välja rätt bastustenar har vi sammanställt en lista över de bastustenar som vi anser vara de bästa på marknaden. Dessa bastustenar har utvärderats utifrån kriterierna för bra bastustenar och har rangordnats efter hur bra de uppfyller dessa kriterier. Du kan läsa mer om dessa produkter längre ner i texten och göra ett informerat val när du ska köpa bastustenar till ditt aggregat.

Hur mycket sten ska det vara i ett bastuaggregat?

Ett bastuaggregat behöver en viss mängd sten för att fungera optimalt. Det finns ingen exakt siffra för hur mycket sten som behövs, eftersom det beror på storleken och konstruktionen av bastun. I allmänhet rekommenderar experter att man använder runt 10-15 kg sten för en mindre bastu, men det är bäst att kontrollera med producenten för att få en exakt rekommendation för din bastu.

6 / 10

EXPERTPOÄNG

Bastusten 20 kg från Skånska Byggvaror

Bra bastusten från Skånska Byggvaror med en storlek på ca 5-10 cm.
Bastusten från Skånska Byggvaror

Bastusten för stenmagasin i bastuaggregat och vedeldade kaminer.

Med hård och tung natursten får bastuaggregatets stenmagasin sin fulla funktion. Rengör stenarna och placera dem med de största stenarna i botten av magasinet. Det rekommenderas att man byter stenarna med ett års mellanrum.

Stenarnas storlek: 5-10 cm.

Var hittar jag produkten?

Du hittar produkten hos dessa e-handelsbutiker:

Köp produkten här:

Skånska Byggvaror
Skånska Byggvaror, uterum, förvaring, dörrar, fönster, golv, spabad och annat som bygger ditt drömhem online eller i någon av våra butiker.

8 / 10

EXPERTPOÄNG

Tylö Bastusten - 20 kg

En variant av den klassiska snowracern från Stiga i häftig turkos och svart färg.

Tylö Bastustenar - 20 kg
Denna bastusten passar till bastuaggregat ur vår Sense Sport och Sense Combi serie. Bastusten: 12-15 cm. 20 kg sten i diabas som är en natursten som tål kraftig upphettning och snabb avkylning.

Var hittar jag produkten?

Du hittar produkten hos dessa e-handelsbutiker:

Köp produkten här:

Skånska Byggvaror
Skånska Byggvaror, uterum, förvaring, dörrar, fönster, golv, spabad och annat som bygger ditt drömhem online eller i någon av våra butiker.

Hur ofta bör man byta ut bastustenen i bastun?

Det är vanligtvis inte nödvändigt att byta ut bastustenen i en bastu oftare än vid en stor renovering eller om det finns tecken på skada eller slitage. Bastustenar är oftast gjorda av hårda och tåliga material som granit, marmor eller kalksten, så de brukar hålla länge. Det finns dock viktigt att underhålla bastustenarna på ett lämpligt sätt för att förebygga skada och förlänga deras livslängd. Det innebär att rengöra stenarna regelbundet och följa eventuella rekommendationer från tillverkaren vad gäller vård och underhåll.

Det är också viktigt att tänka på att bastustenar kan bli mer känsliga för skada och slitage över tid på grund av höga temperaturer och fuktighet. Om du märker tecken på skada eller slitage, som sprickor eller mjukhet i stenen, kan det vara dags att byta ut bastustenen. Det kan också vara lämpligt att byta ut bastustenen om du vill uppdatera utseendet på bastun eller om du vill använda en annan stenart. I så fall kan det vara bra att rådfråga med en professionell innan du går vidare med att byta ut bastustenen.

Vad är bastusten för stenart?

Bastustenar är oftast gjorda av granit, marmor, kalksten eller sandsten. Dessa stenar är populära eftersom de tål höga temperaturer och fuktighet, och har en hög densitet som gör dem bra vid värmeöverföring. Granit är en hård och stark sten som är lämplig för bastustenar eftersom den har en hög densitet och tål höga temperaturer väl.

Marmor är en mjukare sten, men det är också populärt att använda i bastustenar eftersom det ger en lyxig känsla och har en hög värmeöverföring. Kalksten och sandsten är också bra alternativ för bastustenar eftersom de tål höga temperaturer och fuktighet bra. Valet av stenart beror på personliga preferenser och budget.

Andra artiklar

Installera braskamin

Installera braskamin

Tänker du installera en braskamin i ditt hem? Det finns såklart många fördelar med att installera en braskamin i sin villa, stuga, lägenhet eller radhus.