Installera braskamin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Installera braskamin

Tänker du installera en braskamin i ditt hem? Det finns såklart många fördelar med att installera en braskamin i sin villa, stuga, lägenhet eller radhus. Men inte minst har det en hög mysfaktor. Men det finns såklart också fördelar att man kan sänka uppvärmningskostnaden i hemmet.

Genom att installera en braskamin ger man inte bara understödsvärme vid t.ex strömavbrott eller som en komplettering av sin befintliga uppvärmningskälla. Det är även en stämningshöjare vid de något kyligare årstiderna då man kan förenas framför braskaminen och bara njuta av värmen och eldens flammor.

När du ska installera en braskamin i dit hem är det viktigt att tänka på om det finns befintliga skorstenskanaler, och hur täta dessa är. Det är viktigt att veta ifall de är godkända för att eldning. Ifall så är fallet är oftast installationen av en braskamin inte någon långvarig renoveringsprocess. En erfaren skorstensentreprenör installerar oftast en braskamin på en till några få dagar, om befintliga rökkanaler är godkända.

Ansöka om bygglov vid installation av braskamin

När man ska installera en braskamin eller en skorsten i ditt hem är det obligatoriskt att ansöka om bygglov, detta görs till den kommun som bostaden finns i. Detta kan oftast göras relativt enkelt via kommunens e-tjänst.

Du behöver ansöka om bygglov när man byter ut braskamin, bastukaminer, vedeldade bastuaggregat, braskassett eller spisinsats eller när man gör en ny installation. Oftast finns all information kring detta på kommunernas hemsida, där du ser vilken typ av information som de eftersöker.

Innan man påbörjar någon installation överhuvudtaget bör man kontakta en skorstensentreprenör som kan ge dig rådgivning kring alla dessa frågor. Om du tänker utföra installationen själv är det viktigt att innan detta vara säker på att man har möjlighet att utföra installationen.

Skulle det vara t.ex så att skorstenen inte är tät nog efter du genomfört installationen av braskaminen kan sotaren ge ett föreläggande du måste utföra en skorstenstätning av den befintliga skorstenskanal. Detta kan alltså ge dig mycket extraarbeta. Det är också viktigt att allting är godkänt för ibland kan det vara så att försäkringar inte gäller på samma sätt ifall skorstenens kanaler inte är godkända för eldning.

Installera en kamin

Välja braskamin

När du ska välja braskamin är det såklart oftast dess utseende och design som brukar få en att välja en viss typ av braskamin. Här har vi har sammanställt en lista med de bästa braskaminerna enligt oss. Men det är också viktigt att se till så att den braskaminen har rätt typ av dimensioner för att passa till både skorstenen och dess rökkanaler. Alla skorstenar ser i princip olika ut och har olika dimensioner, de kan också ha olika dimensioner i toppen av skorstenen om man jämför med botten.

Det kan också vara värt att se över om skorstenen är äldre om det finns möjlighet att sätta in skorstensrör i dess rökkanaler, för oftast är dessa mer täta och har ofta en lång garantitid. Vilket gör att både hållbarheten och värmebortfallet kan bli mindre. Det finns flera olika alternativa lösningar som t.ex glidgjutning och andra lösningar. Men detta bör en professionell skorstensentreprenör avgöra vad som passar bäst för just ditt hem.

Andra artiklar

Installera braskamin

Installera braskamin

Tänker du installera en braskamin i ditt hem? Det finns såklart många fördelar med att installera en braskamin i sin villa, stuga, lägenhet eller radhus.

Bästa kaminfläkten

Bästa kaminfläkten: Bäst i test

Kaminfläkten är en typ av fläkt som fungerar som en värmespridare av värmen från t.ex en kamin. Kaminfläkten behöver ingen strömkälla utan tanken är att